ПП и ДБ блокират създаването на правителство​, заяви Корнелия Нинова Това

...
ПП и ДБ блокират създаването на правителство​, заяви Корнелия Нинова Това
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Никъде в Европа не се гласува с машини

ПП и Демократична България блокират основаването на правителство​, съобщи Корнелия Нинова 

Това съобщи водачът на БСПКорнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, съобщи :

" Днес диалогът за промени в Изборния кодекс минава на доста висок звук. Започнаха крайни изявления, лепене на етикети, плашене с митинги и контрапротести. Ние призоваваме всички да се успокоим и да взимаме рационални решения с рационални причини. Щеше да е доста хубаво, в случай че с подобен жар спорехме за минималната работна заплата и детските надбавки.

Тон на този нервен диалог през днешния ден дадоха “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ с декларацията от сутринта. По този мотив имаме да ви споделяме четири неща.

Партиите, които си залепиха етикетите за проевропейски и демократични оспорват европейската народна власт. Никъде в Европа не се гласоподава с машини, а в едни от най-големите страни и демокрации като Германия има решение на Конституционния им съд по този въпрос – че машинният избор не подсигурява почтен избор.

Ако питате нас, днешната вест е предлагането на БСПНародното заседание да излезем с единна позиция за приемането на България в Шенген. Декларация на българския парламент, отправена до всички парламенти на страните членки. Много държавни управления, разнообразни политически сили сме се борили за това България да има заслуженото си място в Шенген. Днес тази декларация беше призната в Народното събрание без гласовете на “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ – по този начин наречените и самоназовали се проевропейски партии.

Трето - в обществената комисия по предложение на “Продължаваме смяната “ отпадна от дневния ред гледането на Закона за фамилни помощи на деца. Великата обществена стратегия, великите 16 оферти за обществена поддръжка на небогати, млади, деца и фамилии се самоопроверга с това гласоподаване в обществената комисия.

Днес си разрешиха още веднъж да лепят етикети на статукво на партиите, които поддържаме промени в Изборния кодекс и да се гнусят от тази обстановка, от това статукво. Не се гнусят да гласоподават със статуквото ГЕРБ и Движение за права и свободи за експорт за оръжия за Украйна, заплащане в този момент и незабавно на нови самолети. Конкретният контракт за новите самолети влезе през вчерашния ден в Народното събрание и ще забележим по какъв начин ще гласоподават. Значи не е проблем статуквото ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ да слагат пред риск и да въвличат България във войната, само че е статукво, когато Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ гласоподават по други закони. И сме шокирани от две думи на господин Христо Иванов, когато в зала го запитахме по този въпрос, за решението за войната и самолетите, сподели: “Това е частно решение “. Какво значи това? Българският парламент, коалиция на войната, с партиите на статуквото ГЕРБ и Движение за права и свободи, е частно решение. А въпросът за Изборния кодекс бил общосветовен.

От “Продължаваме смяната “ не желаят диалози с Българска социалистическа партия за държавно управление, без значение дали с втори или трети мандат, в случай че той пристигна при нас. Тяхна воля. Ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого. Но да се знае занапред от българския народ – кой ще провали опцията за постоянен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, обществени заплащания и гаранции за стопанската система – “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ с тези поръчки блокират опцията.

И забележете защо, каква е алената линия – не са чекмеджетата, не са кюлчетата, не е битката с модела, даже не е и смяната в правосъдната система, а смесеното гласоподаване, което е най-демократичното и дава отговор на желанията на българския народ. Това се трансформира в алена линия и тази нервност към този момент буди от ден на ден подозрения за операция на машинния избор, това не е естествена реакция. Да, може да имаме разнообразни позиции, само че да поставяш това като алена линия пред бъдещето на България, да лепиш етикети за статукво, само че да участваш под различен формат със статуквото, да плашиш народа с митинги и контрапротести, това поставя доста огромни въпросителни.

За реакцията на господин Борисов, който подлага на критика решението за региона в чужбина и премахването на Обществения съвет към ЦИК – тези оферти са направени сред първо и второ четене от ГЕРБ. Ако господин Борисов желае да си ги изтегли, да го направи. Тези оферти не попадат в нашия законопроект.

По отношение на ултиматума на Христо Иванов от трибуната, че ще беседват и ще търсят разговор, в случай че Народното събрание вземе решение Българска социалистическа партия да си изтегли законопроекта – представяте ли си какъв брой е висок залогът при тези хора, питаме се за какво ли, защото ние към този момент не можем да го изтеглим. Ние питаме дали да слагаме алена линия, уважаеми демократи, да си отмените решенията за оръжията, за самолетите, за всички решения, които бяха взети безусловно 10 дни след започването на Народното събрание.

Днес се споделя “Най-важен ли е Изборният кодекс? “ – ами не е, по-важна се оказва обединението на войната. Защото тя мина още преди 10 дни. По-важно се оказа да отхвърлят Закона за фамилни помощи за деца, по-важно се оказа да отхвърлят общото решение за приемане на бюджет за 2023 година и да се изправят пред риск в действителност да оставим хората на мраз и апетит. За нас пък тези неща са по-важни, тъй че към всички малко да успокоят страстите, има си правила и ред, да си продължи съвещанието, без извънредност и каквото реши болшинството. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР